top of page

כל מה שחשוב לדעת על תרופת ההרזיה החדשה- וויגובי (Wegovy)



ההתמודדות שלנו עם עודף משקל יכולה להיות מתישה ורוויה במתח, עצבנות ותסכול.

מי מאתנו לא מצא את עצמו סופר ברעדה קלוריות בדיאטת "כסאח" תורנית  או מכלה את כוחותיו בפעילות גופנית מייגעת- רק בשביל לגלות ששום דבר לא באמת עובד לאורך זמן?

אז מה הפלא שהתרופות החדשות להרזייה כמו הסקסנדה, האוזמפיק והוויגובי מעוררות כל כך הרבה עניין! במאמר זה נדון בכל מה שאתם צריכים לדעת על הכוכבת החדשה- תרופת מרשם בשם וויגובי (Wegovy)- שרק לאחרונה פרצה לחיינו עם הבטחה לשנות לגמרי את כללי המשחק.

אבל קודם- הקדמה קצרצרה על השפעת ההשמנה על חיינו

השמנת יתר היא מצב שבו חלה הצטברות של רקמת שומן עד כדי כך שהיא גורמת לנזקים בריאותיים של ממש. לצערנו, בעשורים האחרונים, חלה לעלייה מתמדת בשכיחות של התופעה בקרב אוכלוסיית העולם המערבי. למשל בארצות הברית גדל שיעור האנשים הסובלים מהשמנת יתר מ-% 30.5 ל-% 42.4 בשנה אחת בלבד (בין 2017  ל-2018)!  יתרה מזאת, במהלך אותה התקופה, תדירות ההשמנה הקיצונית טיפסה מ-4.7 ל-9.2 אחוזים!

כפי שכבר צוין, אנשים המתמודדים עם השמנת יתר חמורה, סובלים גם מנזקים בריאותיים משמעותיים כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, מחלות בדרכי הנשימה, מחלות כבד ועוד. מיותר לציין כי מצבים אלה כרוכים בירידה משמעותית באיכות חיים, ריבוי תרופות, נכות ואפילו מוות מוקדם. באותה נשימה חשוב להדגיש שמחקרים מראים שאפילו ירידה צנועה במשקל יכולה לשפר ואף להחזיר את השליטה על בריאותנו.

אז מדוע אם כך אנחנו כל כך מתקשים לרדת במשקל?! התשובה לשאלה זו טמונה במגוון רחב של מרכיבים - החל מגורמים פיזיולוגיים כמו גנטיקה ומאזן הורמונלי ועד לפקטורים סביבתיים והתנהגותיים כמו תזונה לקויה, תרופות מרשם מסוימות, חוסר פעילות גופנית ועוד. זו הסיבה לכך שכל תרופה להרזיה,יעילה ככל שתהיה, אינה מהווה תחליף לתזונה נכונה, שינויים באורח החיים ופעילות גופנית. החוכמה היא להבין שאין מדובר בתהליך בזק או פתרון קסם להשלת הקילוגרמים המיותרים אלא במסע הבראה הטומן בחובו גם רווחים בריאותיים משמעותיים.

ובחזרה לווגובי  (Wegovy)

כאמור, מדובר בתרופה חדשה ויעילה להרזיה שאושרה לשימוש על-ידי ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי).

עד כמה יעילה אתם שואלים?

ובכן, בהתבסס על מחקר שלב 3, טיפול בסמגלוטייד במשך 68 שבועות  סייע ל-33% מהמטופלים להשיל למעלה מ-20% ממשקל גופם. זו למעשה התרופה הראשונה להשמנה עם אחוזי הצלחה כה גבוהים הניתנת בתדירות של פעם בשבוע. בשל יעילותה היא מיועדת אך ורק לאנשים הסובלים מהשמנת יתר משמעותית (עם אינדקס מסת גוף גבוה מ-27) ומומלצת גם לאנשים הסובלים ממצבים הקשורים לעודף משקל כמו יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2 וכולסטרול גבוה. כפי שצוין קודם, הווגובי פותחה במטרה לשמור על משקל תקין לטווח ארוך בשילוב עם אורח חיים בריא, המתבסס על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מספקת.

 

איך הוויגובי פועלת?

התרופה מכילה חומר פעיל בשם סמגלוטייד (Semaglutide) המחקה את פעילות הורמון השובע בשם GLP1. מדובר בהורמון המיוצר בתאי המעי ומופרש אל הדם בתגובה למזון המגיע למערכת העיכול.

מאחר והתרופה מחקה את פעילותו, היא יודעת לווסת את הדרישה למזון במספר מנגנונים מרתקים: ראשית, התרופה מאיטה את התרוקנות הקיבה ובכך מגבירה את תחושת המלאות וממילא מביאה לדיכוי התיאבון.  בנוסף, הסמגלוטייד מעצימה את תחושת השובע באמצעות השפעה ישירה על מרכז הרעב במוח ומפחיתה גם את הכמיהה (הידועה לשמצה!) למזונות עתירי שומן.

 

תוך כמה זמן משפיעה התרופה?

התרופה ניתנת בהזרקה תת-עורית (באזור הבטן, הירך או הזרוע) בתדירות של פעם בשבוע. לאחר ההזרקה, החומר הפעיל מגיע מאזור ההזרקה אל מחזור הדם ומתחיל להשפיע תוך יום עד שלושה ימים מרגע ההזרקה. משך ההשפעה- שבוע ימים.

כאן המקום לציין כי האפקט המקסימלי מושג לאחר העלאה הדרגתית של מינון התרופה ממינון מינימלי של 0.25 מ"ג ועד למינון מטרה של 2.4 מ"ג. תהליך העלאת המינון עשוי לקחת למעלה מ-16 שבועות ומכאן נגזר הזמן שלוקח עד להשגת ההשפעה המקסימלית של התרופה.

אגב, הסיבה לעליה כה מדורגת במינוני התרופה היא צמצום הסיכון לתופעות לוואי. הווגובי מאופיינת בתופעות לוואי המופיעות בתחילת השימוש בתרופה, אשר דועכות עם הזמן. בין התופעות הבולטות חשוב לציין תופעות הקשורות למערכת העיכול- שלשולים, גזים, בחילות, ואי נוחות בבטן. בנוסף, חלק מהמשתמשים, מדווחים גם על רתיעה ממזונות עתירי שומן ומלוחים, ואילו אחרים מציינים דווקא התגברות בכמיהה למזונות מתוקים.

 

האם יש חשיבות לנטילה של הוויגובי בשעה קבועה בכל שבוע?

אין חשיבות לשעת ההזרקה של התרופה. יחד עם זאת מומלץ להקפיד על נטילתה באותו היום בכל שבוע.

 

 מה עושים אם פספסתי מנה?

התשובה תלויה בפרק הזמן שנותר עד המנה הבאה.

אם פספסתם מנה  ועליכם ליטול את המנה הבאה בעוד למעלה מיומיים, קחו את המנה החסרה בהקדם האפשרי.

אם שכחתם ליטול את התרופה והמנה הבאה מתוכננת בפרק זמן של פחות מיומיים, דלגו על המנה שהתפספסה וקחו את המנה הבאה לפי התוכנית.

אם לא נטלתם את התרופה במשך יותר משבועיים, צרו קשר עם הרופא המטפל על מנת להתייעץ בנוגע להמשך הטיפול.

מדוע התרופה גורמת דווקא לתופעות לוואי במערכת העיכול?

תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות כמו שלשולים, גזים ותחושת מלאות נובעים מהשפעת התרופה על תנועתיות מערכת העיכול (הרי היא מאיטה את ריקון הקיבה, זוכרים?). החדשות הטובות הן שלרוב תופעות הלוואי חולפות לאחר חודשי הטיפול הראשונים.


איך אפשר להקל על תופעות הלוואי?

חשוב להימנע מאכילה של ארוחות גדולות. העדיפו ארוחות קטנות ובתדירות יותר. אכלו באיטיות והקפידו על שתיה מרובה. והימנעו ממזונות מטוגנים, מתובלים או מתוקים מדי.


האם יש תזונה מומלצת במהלך הטיפול?

כפי שהודגש- אף תכשיר אינו תרופת קסם לטיפול בהשמנה! ועל כן, על מנת לייעל את תהליך ההרזיה ולהימנע מחוסרים תזונתיים,  מומלץ שהטיפול ישולב עם תפריט תזונתי מאוזן ואף ילווה על-ידי דיאטנית.

ככלל, מומלצת תזונה ים תיכונית הכוללת שפע של ירקות ופירות, דגנים מלאים,אגוזים, גרעינים, קטניות, שמן זית, עשבי תיבול, גבינות ויוגורט. כמו כן, מומלצת  צריכה מוגבלת של ביצים, דגים פעמיים בשבוע, עוף או הודו פעם בשבוע וצריכה מועטה מאוד של בשר אדום וחמאה.

 

האם יש בדיקות מיוחדות שחשוב להקפיד עליהן במהלך השימוש בתרופה?

כן,  מומלץ לבצע אחת לחצי שנה בדיקות דם שגרתיות בדגש על:

●      ספירת דם

●      רמת קראטינין, אוריאה, אשלגן, סידן, מגנזיום, זרחן, נתרן, חלבון, אלבומין

●      פרופיל שומנים

●      תפקודי כבד

●       המוגלובין מסוכרר וגלוקוז

●      פאנל ברזל- רמת ברזל, פריטין, ויטמין B12, רמת חומצה פולית

●       רמת ויטמין D

●      תפקודי בלוטת התריס: T3, T4, TSH, פרולקטין, טסטוסטרון

●      תפקודי קרישה

 

ומה לגבי הגיל? יש הגבלות?

כן, התרופות מיועדות למטופלים מגיל 12 ומעלה.

אומנם אין מגבלת שימוש בקשישים, אך חשוב לקחת בחשבון שיש מידע מצומצם לגבי מטופלים בני 75 ומעלה.

 

למי הטיפול לא מתאים?

אין להשתמש בתרופות אם ידועה רגישות לאחד מהמרכיבים בתרופה- החומר הפעיל והחומרים הבלתי פעילים. הטיפול אסור במהלך היריון והנקה, או במצבים רפואיים מסוימים כמו אי ספיקת כליות, דלקת פעילה בלבלב, פגיעה בתנועתיות כגון חסימת מעיים.

 

לסיכום!

שכיחות ההשמנה והמחלות הנלוות לה נמצאים בעלייה והופכות לאתגר בריאותי משמעותי.

מבחינה זו תרופת הווגובי ( Wegovy) משנה את כללי המשחק ומהווה כלי אפקטיבי באיזון רמות סוכר ושמירה על משקל תקין.

כאן המקום לחזור להזכיר כי אין תרופה מושלמת או נטולת סיכונים ותופעות לוואי, אי לכך חשוב להתייעץ עם איש מקצוע טרם הנטילה או בכל שאלה שעולה.

 

זהו לבינתיים, מאחלים לכם חג פסח כשר ושמח!

שמרו על עצמכם ותהיו בריאים!


המאמר נכתב ע"י ד"ר סשה ז'וראט - רוקחת קלינית של חברת My-Medic - המרכז לייעוץ תרופתי

 

1 Comment


היי..מקבל את התרופה כבר 12 שבועות ללא תופעות לוואיי בכלל אני בן 60 ועד כה השלתי 10 קילוגרם מסיים בקרוב 0.1 ועובר לשלב הבא..אני צריך להוריד 45 קילו..התרופה בצרוף אכילה מבוקרת ושינוי הרגלי אכילה מסייעת לי רבות המנות הפכו קטנות יותר השובע לאורך זמן ארוך יותר ואני שותה המון מים במהלך היום מרגיש יותר טוב (סובל מכמה מחלות אוטואימוניות) ובהחלט מרגיש שינוי בהרגשה הכללית..אשמח לסייע לשאלות רופאים בהמשך הדיאטה..ארז 0503043232 תודה על המידע שסיפקתם עוזר מאוד.

Like

חושש שהטיפול התרופתי שלך או של קרוביך לא יעיל ובטוח?

צור איתנו קשר לבדיקת התאמה

הודעתך נשלחה בהצלחה
bottom of page